Realtek AC97 HD lovely story…

Vorbeam mai “deunazi” (mai exact in miezul noptii) de acel calculator nastrusnic. Desi pot sa ma admir ca am reusit sa instalez pana acum cateva sute de calculatoare cu AC97, well, asta le-a intrecut pe toate. Nu stiu daca ati patit asa ceva, dar, zic sa postez aici pt. eternitate, in caz ca it happens again.

Realtek AC97 HD

Pe scurt, cum se comporta. Se ia una bucata calculator (configuratia pe scurt, Intel Celeron 352 la 3.2Ghz, se ia una bucata Asrock 775XFire-eSATA2, niste RAM, un 7300GT) caruia subit, nu-i mai merge sunetul. Eh, bagatela zic eu. Incepem cu metoda sadica, install driver Realtek HD v1.66 peste… reboot… driverele instalate ok, aplicatia default functioneaza… dar, in Control Panel, Sound Devices, stupoare… no device. Verific din nou in Device Manager, totul ok, intreruperile asignate ok, Microsoft UDA activ… Hmm, dezinstalare drivere, reboot, instalare din nou… same thing. Dezinstalare drivere, instalare a unor drivere mai vechi… nimic. Incredibil zic, si reinstalez pe cele de pe CD. Same s**t. Zic, hai ca s-a busit soundul onboard… si dau un test din aplicatie, asa aiurea. AM SUNET. Deci am zis mai devreme incredibil… pot sa mai zic odata? Mr. Windows n-are sound device nicaieri, in aplicatie nu pot seta nicaieri volumul, dar am sunet?!? Hmm, macar pot spune ca merge placa de sunet.

Deci trec la upgrade (omul avea ceva zeci de aplicatii si un an de “viata” pe XP-ul respectiv)… minune. Pe undeva prin sectiunea de detectare hardware, lua Mr. Install de Windows cate-o pauza de o ora, doua… Second try, la fel. Well, asta este, atunci se rade tot (cu backup-ul aferent inainte) si instalez pe curat. MINUNE. Merge driver, merge tot, avem sound in Sound Devices..

Concluzia: O placere absoluta. Nu stiu pe cine sa injur? Pe inginerii de la Microsoft sau pe cei de la Realtek? Pe cei de la Asrock sau pe cei care se ocupa de WHQL? Anyway, 2 zile de munca pierdute pt. o amarata de placa de sunet (daca stiam, puneam un Creative de 50RON si scapam de el repede)… Dar, sa tineti minte cei de-acasa, sa nu va jucati cu focul, ca pierdeti iar 2 zile aiurea. Install pe curat e sfant, once again. Amen.

4 thoughts on “Realtek AC97 HD lovely story…”

  1. Incearca ultimele drivere de la Realtek. De cand am postat acest articol, Realtek a scos cel putin 20 de versiuni de drivere. Din ce in ce mai mature. Ultima versiune daca nu ma insel este Realtek HD v1.96. Bafta !

  2. pana la urma am incercat versiunea asta si multe altele, dar same shit! nu recunoaste xp’u nici un driver…pe vista merge dar nu vreau vista…. cred ca la baza acestei incurcaturi sta un contract intre realtek si vista, astfel incat nu s-au produs drivere compatibile cu xp, pt. a se vinde mai bine vista.

  3. in poza e un ic de retea…?!?!?!…nu un ac97apropos de retea…io am patit o chestie similara, dar cu reteaua…..tot pe o minunatie de ascock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.